dinsdag 6 oktober 2009

vandaag in sepia



Afgelopen nacht was het 32 jaar geleden dat Jotie 't Hooft een overdosis nam en het leven liet - ter nagedachtenis van deze gebeurtenis en meer ging dichter erwin troost op onderzoek uit in het Vlaamse. Dit alles werd vastgelegd door schrijver en kersverse documentairemaker Frans Mouws - de korte docu treft men hier, gelijk met enkele biografische gegevens over deze jonggestorven poëet.

---



29 jaar geleden overleed Jean Robic.

Jean Robic (Condé les Vouziers, 10 juni 1921 - Claye-Souilly, 6 oktober 1980) was een Frans wielrenner. Hij droeg steevast zijn zelfgemaakte valhelm, omdat hij bang was hoofdletsel op te lopen. Dit leverde hem de bijnaam tête de cuir (lederen hoofd) op. Robic was een renner uit één stuk, een vechter op de fiets. Kort voor de Tour de France van 1947 trouwde hij en hij beloofde zijn bruid de gele trui mee te brengen als bruidsschat. Hij maakte zijn belofte waar en won dat jaar de Tour.

Robic improviseerde op de fiets. Zo had hij een trucje om zijn gebrek aan gewicht in afdalingen op te lossen. Hij had een drinkbus op zijn fiets die voor 3/4 gevuld was met lood. Dit verlaagde ook zijn evenwichtspunt.

Naast de Tour won hij onder andere ook nog het eerste WK Veldrijden.

Robic kwam in 1980 om het leven door een ongeval, waarbij hij met zijn auto onder een geparkeerde oplegger terechtkwam.


Bretagne sans mer

zelfs de meeuwen
skreeuwen hier
in krakend dialect

de fiets Robic
je had haar beter
neergelegd

zwaar als het leven
een lederen hoofd

rustend
in het veld

---

Geen opmerkingen: