vrijdag 26 februari 2010

uit het schetsboek geklapt


dagnotities 26 februari 2010

verkiezingen

we hebben niets
met rood vandaag

maar dragen moedeloos
het laatste woord

door tuinhek
dat het kraakt

& rechts
de balzak vol

met schrikkeljaren

---

hoe moet dat toch

als je niet eens weet
hoe je een boerka
moet verwijderen

over het hoofd
of zit er een rits in

klittenband kraakt

---

dinsdag 23 februari 2010

uit het schetsboek geklapt


sprokkelingen 23 febrauri 2010



Spaanse dichter Miguel Hernandez gerehabiliteerd

De Spaanse dichter Miguel Hernandez, een van Spanjes vermaardste dichters, wordt officieel erkend als slachtoffer van de dictatuur van Franco, zo kondigde de Spaanse regering aan. Hernandez (1910-1942) werd na de Spaanse burgeroorlog door Franco ter dood veroordeeld. Zijn straf werd vervolgens omgezet in levenslange opsluiting, maar in 1942 overleed hij in zijn cel aan de gevolgen van tuberculose - lees verder op de papieren man
---

maandag 22 februari 2010

dagnotities 22 februari 2010

enkele korte kunstbeschouwingen

---

mahler kan altijd nog

dus laten we vivaldi nemen

jouw benen
breken zo lekker
op dat ritme

& een jaar de tijd
is ook nooit weg

---

el toro

een stuur & een zadel
meer zie ik niet

maar eerlijk
is eerlijk

ze hangen wel mooi recht

---

venus van milo

één vinger

was

subtieler geweest

---

Rimbaud?



Tijdens mijn zoektochten op het net naar sporen van Arthur Rimbaud, ben ik al verschillende malen op de bovenstaande foto gestuit. Het zou volgens de desbetreffende bronnen een foto van Rimbaud zijn, maar ik herken hem er niet in, en in geen enkel boek over Rimbaud krijg ik dat bevestigd. Met andere woorden - wie heeft enig idee wie hier afgebeeld staat. Ik verneem het gaarne. Ooit wist ik het - maar daar kopen we nu natuurlijk weinig meer voor. Als ik zou moeten gokken zou ik zeggen, één of ander prinsje, maar goed zoals gezegd - veel schieten we daar niet mee op

uit het schetsboek geklapt


zuipen met bukowski



kwam op de contrabas een mooie link tegen naar een vijftig minuten durende documentaire over / interview met Bukowski -journalist Martin Coenen moest een originele brief schrijven, liters wijn aanvoeren en zichzelf zo ongeveer in een coma zuipen vooraleer hij Charles Bukowski mocht interviewen. De link treft men hier


zondag 21 februari 2010

uit het schetsboek geklapt


nu enkel nog een waardig briefje schrijven



morgen zal er in belgië een mooi postzegelboekje verschijnen met daarin onder andere verlaine - rimbaud & baudelaire - voor meer info klikt men hier

korreltje zand



was het eb of vloed
toen mijn voeten
bloot het water raakte

& hoe ver
van jou vandaan

vader

hoe ver
kan een verdreven mens
trouwens blijven drijven

hoe ver
kan een mens
zichzelf

& zijn

documentaire Ingrid Jonker



om de documentaire "korreltje niks is my dood" te bekijken klikt men hier

vrijdag 19 februari 2010

zondag 14 februari 2010

& oma gelooft in sprookjes



het vroor in Chicago

& toen Major Taylor zijn schaatsen
eenmaal onder gebonden had

was er niemand
die nog aan dooien dacht

Bibliotheca Jürgiana



vlnr - Büch - Beatgeneration / Bukowski / Fante / Sexton / Thomas - Miller / Dylan / Salinger




genealogie - jonggestorven dichters & Rimbaud

Bibliotheca Jürgiana






de boekenkamer

zaterdag 13 februari 2010

Gastdichter - Pé Hawinkels (1942-1977)



Er na

Als de dood nú was gekomen
had ik hem begroet als een jongere broer,
die Twist and Shout wil horen als ik
de Negende Symfonie van Mahler op heb staan;
en met een glimlach had ik aan de dood
mijn plaats afgestaan, en was ik licht, zo licht
gestorven, och, zoals
het bevroren oppervlak van sneeuw zich breken laat.
De glimlach, die wij op dingen kunnen zien, die nooit
kunnen lachen, een boedhabeeld, de maan,
de oostelijke horizon, zo vredig, dat
ik goddank er zelf niets van begrijp

© pé hawinkels

de verzamelde gedichten (1988) zijn overigens nog steeds leverbaar

Via Dolorosa




Via Dolorosa

de zoveelste statie
bleek een muur te zijn

alwaar
een vermoeide Jezus
zijn handafdruk
had achtergelaten

dat zou men
aan het Roelof Hartplein
nu ook eens moeten doen Jan

& ik
geloof

© 2009

Vandaag in Sepia - 13 februari 1925



Johannes Cornelis Arends werd op 13 februari 1925 te 's Gravenhage geboren als onwettig kind van Gerardina Elizabeth Arends, die in 1927 in het huwelijk trad met Frans Barends Arensen. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren. Toen Jan dertien was viel het gezin uit elkaar, doordat zijn moeder, die aan een ernstige vorm van reuma leed, niet langer in staat was de kinderen te verzorgen. Jan werd naar het katholieke jongensinternaat de Kruiswaarders van St Jan te Rijswijk gestuurd. Hij bleef er tot zijn achttiende jaar, waarna zijn moeilijk te reconstrueren grillige, eenzame tocht door de wereld begon. Arends zwierf van adres naar adres in binnen en buitenland, oefende een groot aantal beroepen uit, met als meest kenmerkende huisknecht en copywriter en verbleef een aantal jaren in psychiatrische inrichtingen.

Arends werd in 1972 op slag beroemd door de verhalenbundel Keefman, een onbarmhartige beschrijving van het leven van een man die voortdurend botst met de buitenwereld en behandelende psychiaters. In zekere zin was dit een beschrijving van zijn eigen leven; zeker zeven jaren bracht hij door in klinieken om zich er te laten behandelen voor zijn alcoholverslaving en voor zijn onrustige geest.

Die onrustige geest openbaarde zich vaak in querulantengedrag. Arends voelde zich door collega-schrijvers niet serieus genomen en liet dat op hoge toon merken. Ooit liet hij zich ontvallen dat hij eigenlijk recht had op de Nobelprijs. Zijn opstelling maakte hem tot een markante figuur in de literaire wereld. Dit imago werd nog eens versterkt door de openhartige wijze waarop hij verslag deed van zijn belevenissen als huisknecht voor welgestelde dames (door Arends als 'wijven' aangeduid). Hij putte er seksuele voldoening uit om door deze 'wijven' te worden gecommandeerd. Wanneer zijn werkgeefster na verloop van tijd medelijden voor Arends ging opvatten, nam hij ontslag.

Arends debuteerde in 1955 in het blad Maatstaf met het verhaal Lente/Herfst, tien jaar later gevolgd door Gedichten, welke bundel werd samengesteld voor Remco Campert. In 1975 verscheen zijn verhalenbundel Ik had een strohoed en een wandelstok.

Op de dag dat zijn nieuwe bundel Lunchpauzegedichten verscheen, maakte hij een dodelijke sprong uit het raam van zijn Amsterdamse flat.

Voor zijn kleine oeuvre zou hij in 1973 de Multatuliprijs krijgen. Toen Arends het raam uitsprong was het juryrapport nog niet gereed. Aangezien het doel van de prijs was 'het stimuleren van de scheppende kunst' , zag men af van een postume uitreiking.

In 1997 maakte Jelle Nesna een docudrama van 50 minuten over het leven en werk van Arends, waarbij hij delen van zijn leven liet vertolken door acteurs. De rol van Arends werd hierin gestalte gegeven door Jeroen Willems. De film werd uitgezonden door de NPS en VPRO in het kader van Het uur van de wolf.

In 2003 verscheen de biografie Angst voor de winter van Nico Keuning.

Bibliografie:

1955 - Lente/Herfst (verhaal, maatstafdeeltje; 14)
1965 - Gedichten (poëzie)
1972 - Keefman (verhalen)
1974 - Lunchpauzegedichten (poëzie)
1974 - Ik had een strohoed en een wandelstok (verhalen)
1975 - Nagelaten gedichten (poëzie, postuum)
1984 - Verzameld werk (verhalen, poëzie, postuum. Bevat ook alle verspreide en ongepubliceerde gedichten.)

bronnen : Angst voor de Winter van Nico Keuning & de engelenbewaarder (nr.15 - 1979)

donderdag 11 februari 2010

Sylvia plath (27 oktober 1932 - 11 februari 1963)



Sylvia

zoals ik
jouw strottenhoofd omhels
met vingers van beton
dat maar niet rotten wil
zo spreek ik over liefde

het had ook over sherry
kunnen gaan - het fornuis
dat huilend tot stilte ontbrandt

het had ook

maar meer poëzie
wring ik hier
niet uit

dinsdag 9 februari 2010

dagnotities 9 februari 2010

denkend aan rimbaud (..)

als ik wil
kan ik 'm nog horen

maar technomeisje
wat praat je zacht

't laken waait hier
ongewassen

van erfrecht
& overpad

---

Bibliotheca Jürgiana : recente aanwinsten



Al Galidi, Rodaan - Digitale hemelvaart (2009)
Burssens, Gaston - Alles is mogelijk in een gedicht : verzamelde verzen 1914-1965
Butscher, Edward - Sylvia Plath : Method and Madness(1976)
Evergreen review - sept/oct 1961 : Brendan Behan - The Big House
Evergreen review - mar/apr 1962: Donovan Bess - Miller's Tropic on trial
Ford, Hugh D. - A poets'war: British poets and the Spanish civil war (1965)
Gelèns, Hélène - Zet af en zweef (2010)
Gunn, Thom - Boss Cupid (poems) (2000) (gesigneerd)
Hubers, Sylvia - Vandaar dit huwelijksleven (2009)
Jangfeldt, Bengt - Een leven op scherp : de legendarische dichter Vladimir Majakowski 1893-1930 (2009)
Jellema, C.O. - Een web van dromen : dagboeken 1960-2003
Keats, John - Brieven
Nicolasen, Lidy - De eeuw van Sonja Prins (2009)
Oosterhoff, Tonnus - Hersenmutor : gedichten 1990-2005 (2005)
Snoek, Paul - Gedichten (2006)
Sova, Dawn B. - Banned Books : literature suppressed on social grounds (2006)
Sova Dawn B. - Banned Books : literature suppressed on sexual grounds (2006)
Starik, F. - Victoria (2009)
Tomalin, Claire - Kathherine Mansfield : A secret life (1987)

Zoals een haan een ei legt - de 100 beste gedichten uit de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd 2009

zoek de verschillen



2005




2007

maandag 8 februari 2010

literair purmerend (2) - Martinus Nijhoff



Ter gelegenheid van de opening van De Rusthoeve in 1936 had de architect Wieger Bruin zijn goede vriend Martinus Nijhoff gevraagd een gedicht te schrijven, en zo geschiedde.

Op het oude mannen- en vrouwenhuis te Purmerend

Als oude menschen beginnen te droomen
dat het leven is zooals God beschikt heeft,
is het heerlijk als zij een huis binnenkomen
waar het klokje tikt als het thuis getikt heeft.

De handen, die het pijpje met zorg omringen,
het grijze haar, schier zoo wit als het kapje,
vinden eindelijk tijd voor herinneringen:
wat een reis leek het, wat was het een stapje.

Men raakt urenlang over vroeger en later
niet uitgesproken nu men gaat denken.
Men ziet de zon schijnen, en over het water
de vogels tusschen twee hemelen zwenken.

© Martinus Nijhoff

sinds september 2009 prijkt de tekst (zie bovenstaand krantenartikel) op één van de zuidelijke zijmuren van het gerenoveerde verzorgingstehuis.

zondag 7 februari 2010

dagnotities 07 februari 2010



aantekeningen voor een gedicht over Franco Ballerini (1964-2010)

denk eraan dat je het woord stoempen niet gebruikt
geen stroken van kassei & niets over ralley rijden
probeer met andere woorden de cliche's te vermijden

hetzelfde geldt voor rijm

---

zaterdag 6 februari 2010

literair purmerend - Anne Frank

In verband met Purnmerend 600 jaar zal ik af en toe een poging wagen het literaire imago van deze marktstad een beetje op te krikken. Laten we eerst de plattegrond eens bekijken.

Hoewel Purmerend niet kan pochen met een heuse schrijversbuurt, heeft het daarentegen wel de beschikking over een Anne Franklaan met een heus standbeeldje, (plantsoen op de hoek van eerder genoemde Anne Franklaan & Hannie Schaftstraat) dat in 1996 door kunstenares Jet Schepp vervaardigd werd.




Het feit dat Purmerend eerder beschikte over een beeld van Anne Frank dan Amsterdam (alwaar in 2005 een beeld van Anne werd onthuld op het van Merwedeplein), blijft voor mij nog steeds een raadsel, maar goed de ene gemeente is duidelijk de ander niet en laten we wel wezen veel verder zijn we hier natuurlijk ook weer niet gekomen. Maar zij staat er.