zondag 9 mei 2010

Gironotities - proloog per waterfiets



Het roze circus is neergestreken in Amsterdam - niets bijzonders zou je bijna zeggen - & dat doe ik dan ook - niets bijzonders. Vooral niet wanneer je je beseft die dag te moeten werken en er zelfs geen televisiebeelden door zullen dringen tot het hongerige wielerbrein.

Maar het zelfbeklag even latend voor wat het is, blijft het natuurlijk een mooie gebeurtenis. Het is na de tour van 1954 dan wel reeds de tweede keer dat er een grote ronde van start gaat in onze hoofdstad & dient men natuurlijk aan te tekenen dat Nederland in zijn geheel sowieso niets te klagen heeft op dat gebied:

1954 : Tourstart te Amsterdam
1973 : Tourstart te Scheveningen
1978 : Tourstart te Leiden
1996 : Tourstart te Den Bosch
2002 : Girostart te Groningen
2009 : Vueltastart te Assen
2010 : Girostart te Amsterdam
2010 : Tourstart te Rotterdam

maar toch, we zijn er bliet miet.

Na de proloog van gisteren, gewonnen door Bradley Wiggins, zal het peloton zich vandaag via een behoorlijke omweg naar Utrecht begeven. Voor het bergklassement is het op zich wel jammer dat er geen uitstapje is gepland naar het kopje van Bloemendaal, maar goed we zullen het met het Amerongse en Zeister bos moeten doen. & het wachten is op een eindsprint.

Hoewel ik er heilig van overtuigd was dat er aan het einde van de 19e eeuw een wielerwedstrijd is gehouden tussen Amsterdam en Utrecht, daar vooralsnog geen gegevens van kunnen vinden.

(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen: