dinsdag 1 juni 2010

een greep uit de boekenkast : Julian S With

Eigenlijk op zoek naar mijn exemplaar van "De neger zingt - Amerikaanse Negerlyriek" ingeleid en vertaald door Jan Eekhout (die in 1938 overigens lid zou worden van de NSB - maar dat even terzijde) uit 1920 / 1936 / 1939, kwam ik een viertal bundels tegen van Julian S With.

1977 : De onvermijdelijke splijting
1980 : De wereld op zijn kop



1981 : De weerzinwekkende worsteling
1983 : Nabijheid verkleint de afstand niet


een kleine introductie:

Julian With werd geboren op 16 oktober 1954 in Suriname & groeide op in het dorp Ganzee.

Na de lagere school op Brownsweg te hebben doorlopen, vertrok Julian in 1967 naar Paramaribo om al daar de Muloschool (A.R. Leeuwinschool) te volgen. In 1971 haalde hij zijn mulodiploma. Daarna bezocht hij het A.P.I. (Algemeen Pedagogisch Instituut). Na zijn onderwijzersakte in 1974 te hebben behaald, besloot hij een jaar les te gaan geven op de basisschool van Zanderij.

In augustus 1975 vertrok Julian naar Nederland, aanvankelijk met de bedoeling om Spaans aan de universiteit te gaan studeren, maar omdat hij geen Latijn heeft gehad op de middelbare school, werd hij niet toegelaten. Zijn tweede keuze was psychologie, maar om aan die studie te mogen beginnen, moest hij zijn hoofd akte hebben gehaald. Dus moest er nog een jaar Pedagogische Academie Jan van Nassau in Utrecht eraan worden geplakt. Waarna hij in 1976 begon aan de Rijksuniversiteit Utrecht met de studie psychologie. In 1982 studeerde Julian af bij de vakgroepen Sociale Psychologie en Persoonlijkheidsleer.

In Suriname verscheen van hem de roman "Ja ik ben een Marron" & de gedichtenbundel "Bevrijd mijn volk" In 1977 verscheen in Nederland zijn bundel "De onvermijdelijke splijting" die tot zijn eigen verbazing warm werd ontvangen. Later zou hij daar dus nog een drietal bundels op laten volgen om daarna (rond 1984) in stilzwijgen zijn weg te vervolgen enkele wetenschappelijke en maatschappijkritische werken daargelaten. Wel liet hij zich nog op organisatorisch vlak gelden. Vanaf 1987 tot 2003 heeft hij het MEP-festival (Multi Etnisch Podium) georganiseerd, een internationale culturele manifestatie waarop dichters/schrijvers, zang- en dansgroepen uit diverse landen (Suriname, de Nederlandse Antillen, Trinidad, Barbados, VS, Engeland, Nigeria, Zuid-Afrika, Ghana en Madagascar), werden uitgenodigd om voor een cultureel divers publiek op te treden.


Existentiële jaloezie


ik benijd de joden
voor hun solidariteitsgevoel
ik benijd de palestijnen
voor hun heldhaftigheid
zelf ben ik geboren uit een ras
dat meer van het leven houdt
dan van zijn vrijheid


Geen opmerkingen: